top of page

Μικρός ύμνος στο χαρτί!


Σε μία εποχή όπου πολλά έντυπα εξαϋλώνονται, περικόπτονται ή... χάνουν τη ράχη τους, το αγγλικό British Journal of Photography (BJP) κάνει τη μεγάλη έκπληξη κι αποφασίζει να αναβαθμιστεί και να μεταμορφωθεί σ' ένα πολυτελές μηνιαίο φωτογραφικό περιοδικό με βελτιωμένη ποιότητα χαρτιού. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του εκδότη του Simon Bainbridge έγκειται στην ίδια τη φύση του χαρτιού! Δηλαδή;

Το BJP μετά από 146 (!) χρόνια παρουσίας ως εβδομαδιαίο περιοδικό ποντάρει στα πλεονεκτήματα του καλού χαρτιού και γίνεται ένα ωραίο μηνιαίο φωτογραφικό έντυπο με άψογη ποιότητα εικόνας. Όταν “αρχιτέκτονες και γραφίστες έχουν πανέμορφα περιοδικά να διαβάζουν, γιατί να μην έχουν και οι επαγγελματίες φωτογράφοι”, αναρωτιέται ο εκδότης. Εδώ προσωπικά θα πρόσθετα και τους ερασιτέχνες φωτογράφους.

Για πολλούς το χαρτί αποτελεί κάτι παρωχημένο, περιττό εφόσον υπάρχει το διαδίκτυο (ιντερνετικά περιοδικά, e-books κοκ) και τα επιχειρήματά τους είναι απολύτως λογικά. Στον αντίποδα όμως πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων & τεχνών συνεχίζουν να εξυμνούν το χαρτί: αυτή την υπέροχη μορφή ύλης που αλλάζει χρώμα, άρωμα, σχήμα, όγκο κι αίσθηση αναλόγως την περίσταση.

Στον ψηφιακό κόσμο μας η φωτογραφία έχει από τη μια κατά πολύ απαξιωθεί, ευτυχώς όμως συνεχίζουν να υπάρχουν, να επιβιώνουν περιοδικά που αναδεικνύουν την τέχνη αυτή και μέσα από το περιεχόμενό της αλλά και μέσω της ποιότητας του χαρτιού. Το αν θα πετύχει το εγχείρημα του ιστορικού αγγλικού περιοδικού δεν μπορούμε τώρα να το ξέρουμε. Θα το δείξει ο χρόνος, όπως άλλωστε μας δείχνει τόσα άλλα, πιο σημαντικά.

(αναδημοσίευση από παλαιά τεύχη του περιοδικού "Φωτογράφος")

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page