top of page

Ταξιδεύοντας...


Πριν δύο χρόνια είχε κυκλοφορήσει, για λίγο, στους κινηματογράφους μία ταινία αφιερωμένη στην ζωή της διάσημης φωτογράφου Annie Leibovitz, γυρισμένη από την αδελφή της. Πρόσφατα ξαναείδα το αφιέρωμα, αρκετά πιο προσεκτικά ομολογώ. Η Αμερικανίδα φωτογράφος έγινε ουσιαστικά γνωστή από τις φωτογραφήσεις που έκανε για το ροκ, underground περιοδικό της εποχής της Rolling Stone. Εκεί η μοίρα της (ή η τύχη της) της επεφύλαξε μία έκπληξη: να φωτογραφήσει τον John Lennon γυμνό, σε εμβρυακή στάση, με την αγαπημένη του Yoko Ono. Λίγες ώρες αργότερα ο John Lennon έπεφτε νεκρός. Φαντάζεστε τί έγινε όταν δημοσιεύθηκε αυτή η φωτογραφία στο Rolling Stone μετά τη δολοφονία του.

Αργότερα η Leibovitz έγινε μία φωτογράφος μόδας με υπερβολικά γκλάμουρ φωτογραφίες. Κάποια άλλη στιγμή, η μοίρα της (ή η τύχη της) την οδήγησε σε μία μοναδική σχέση με την σπουδαία θεωρητικό της φωτογραφίας Susan Sontag. Μία ζωή εν ολίγοις πετυχημένη, σχεδόν μυθιστορηματική ή ακόμη καλύτερα 'χολυγουντιανή'.

Ίσως όμως το πιο ουσιαστικό που ακούγεται σε όλο το έργο να είναι τα λόγια της ιδίας ότι η ζωή ενός φωτογράφου είναι “απλώς η ζωή μέσα από έναν φακό” κι ότι: “Όταν μεγαλώνεις μέσα σ' ένα αυτοκίνητο είναι εύκολο να γίνεις καλλιτέχνης γιατί βλέπεις τον κόσμο μέσα από έτοιμα κάδρα, το κάδρο του αυτοκινήτου”. Όσοι έχουν μεγαλώσει ταξιδεύοντας σ’ ένα αυτοκίνητο θα έχουν νιώσει συνειδητά ή ασυνείδητα το ίδιο...


ΥΓ. Ίσως να αποδειχθεί δύσκολο το να βρείτε την ταινία στο video-club της γειτονιάς σας.


(αναδημοσίευση από παλαιά τεύχη του περιοδικού "Φωτογράφος")

© Ιωάννα Βασδέκη

Featured Posts
No posts published in this language yet
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page