top of page

Homo Fotograficus*

Τις τελευταίες δεκαετίες οι επιστήμονες παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη κι ανέλιξη ενός νέου είδους, του homo fotograficus. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες, επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για ένα ον πολυσχιδές το οποίο δύναται να κατηγοριοποιηθεί αναλόγως τα χαρακτηριστικά που το διέπουν. Συγκεκριμένα, οι μελέτες αποδεικνύουν πως γενικά το ον αυτό: παρατηρεί συνήθως οξυδερκώς τη λεία του, κουβαλά πάντοτε μαζί του το τρίτο μάτι (οι επιστήμονες παραπέμπουν τους πολίτες στο Μεγάλο Αδελφό του George Orwell), ενίοτε αρέσκεται στη μοναξιά κι άλλοτε αποζητά τους ομοειδείς του σε οργανωμένα φεστιβάλ, διέπεται συχνά από αισθήματα 'διαφορετικότητας', κινείται γρήγορα, ελίσσεται, αναζητά μονίμως τον ιδανικό συνδυασμό χρωμάτων ή ασπρόμαυρων αποχρώσεων μαζί με τέλειες φόρμες & γραμμές κι αν σε όλα αυτά (χάριν συγκυριών) προστεθεί ΤΟ φωτογραφικό γεγονός, τότε ο homo fotograficus γίνεται ιδιαίτερα ευτυχής!

Την ταξινόμηση του HF δυσχεραίνει το γεγονός ότι στο είδος του συγκαταλέγεται από το πιο ανίδεο μέχρι και το πιο σοφό πλάσμα. Γενικά όμως οι επιστήμονες έχουν προς το παρόν καταλήξει στις εξής βασικές κατηγορίες: α) ο HF που δεν γνωρίζει αρκετά αλλά έχει γνώση της άγνοιάς του, β) ο HF που δεν γνωρίζει αρκετά αλλά νομίζει ότι ξέρει πολλά, γ) ο HF που γνωρίζει πολλά αλλά νομίζει ότι ξέρει ακόμη περισσότερα και τέλος δ) ο HF που γνωρίζει πολλά και συνεχίζει να προσπαθεί να μάθει ακόμη περισσότερα.

Εκείνο που εντυπωσιάζει ιδιαιτέρως τον επιστημονικό κόσμο είναι ότι ο homo fotograficus εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε διάφορες γωνιές του πλανήτη (π.χ. Τον Φεβρουάριο του 2011 ετοιμάζεται το πρώτο διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας στο Νέο Δελχί!).

Οι προσπάθειες σας να του ξεφύγετε θα αποβούν μάταιες καθότι το άγρυπνο μάτι του βρίσκεται παντού: είτε στη μορφή του απλού τουρίστα, είτε του μαγκνουμίστα!

* Τονίζεται στο "α"!

(αναδημοσίευση από παλαιά τεύχη του περιοδικού "Φωτογράφος")

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page