top of page

Οικονομική κρίση, πολιτιστική έκρηξη (;)

Έχετε προσέξει (ειδικά όσοι κινείστε στους πιο εικαστικούς χώρους) τον καλλιτεχνικό οργασμό που μοιάζει να έχει καταλάβει τους τελευταίους μήνες την πρωτεύουσα τουλάχιστον; Πριν λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε μεγαλόπρεπα η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ωνάσειου Ιδρύματος, το Athens Photo Festival και η Photobiennale 2010 Θεσσαλονίκης μιλά για χιλιάδες επισκέπτες, ανοίγει ξαφνικά τις πύλες του το λεγόμενο Athens House of Photography (ειρήσθω εν παρόδω, τολμώ να σημειώσω ότι έχω υψηλές προσδοκίες από το συγκεκριμένο καθότι έρχεται να καλύψει ένα εμφανές πλέον κενό που υπήρχε τέτοιου φωτογραφικού πολυχώρου στην Αθήνα κι είναι σοβαρός ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει), επιπλέον πρωτοεμφανίζεται το μοναστηριακό Long Room Πικερμίου που στοχεύει στην ανάδειξη της τέχνης της φωτογραφίας, το κινούμενο Lightroom Project συνεχίζει το δραστήριο έργο του με “τσιγγάνικου” τύπου εκθέσεις σε διάφορες τοποθεσίες, το art-if-act καλεί μέσα σε μισό χρόνο δύο διάσημους μαγκνουμίστες (δεν είναι τυχαίο καθότι προϋπήρχε συνεργασία μελών του επιτελείου του με το πρακτορείο Magnum) ενώ δεκάδες ομάδες, σύλλογοι, γκαλερί συνεχίζουν τις δράσεις τους αδιάκοπα και ούτω καθεξής.

Αποδεικνύεται άραγε μπροστά στα μάτια μας η γνωστή ρήση ότι η καταστροφή γεννά τη δημιουργία; Κυριαρχεί ένας πολιτιστικός παροξυσμός αλλά απουσιάζει κι ένας αντίστοιχος αγοραστικός πυρετός. Όσον αφορά στην φωτογραφία είναι πια καιρός να καταφτάσει και σε μας (ως είθισται καθυστερημένα) η ανοδική τάση που παρατηρείται στο εξωτερικό αγοράς φωτογραφικών τυπωμάτων. Όπως σημείωσε σε σχετική του διάλεξη στην Μπρατισλάβα ο Martin Parr η αγορά αυτή ανθεί.

Απομένει οι απανταχού Έλληνες συλλέκτες και γενικότερα αγοραστές τέχνης να καταλάβουν την επενδυτική (μεταξύ άλλων) αξία των φωτογραφιών. Απευθύνω λοιπόν ανοιχτό κάλεσμα σε όλους αυτούς να αρχίσουν να αγοράζουν φωτογραφίες, αξίζει!



(αναδημοσίευση από παλαιά τεύχη του περιοδικού "Φωτογράφος")

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page